Utrikes.

2017-05-19 11:12
Julian Assange. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Julian Assange.

Utredningen mot Julian Assange läggs ned

Överåklagare Marianne Ny lägger ner förundersökningen mot Julian Assange, som varit misstänkt för våldtäkt i Sverige.

Wikileaks talesperson Julian Assange har under lång tid varit under utredning för misstänkt våldtäkt i Sverige. Nu lägger överåklagare Marianne Ny ned förundersökningen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Jag har idag beslutat att häva beslutet om häktning av Julian Assange i hans frånvaro, och att återkalla den eurpeiska arresteringsordern om att han ska överlämnas till Sverige, säger överåklagare Marianne Ny vid en presskonferens och fortsätter:

– Jag har också belsutat att lägga ner förundersökningen mot Julian Assande angående misstankt våldtäkt, mindre grovt brott.

Bakgrunden till beslutet är att åklagaren inte ser några möjligheter att gå vidare med utredningen. Detta bland annat eftersom Julian Assange vägrat delges en formell misstanke för brottet.

– Med hänsyn till att alla möjligheter att driva utredningen vidare nu är uttömda framstår det inte längre som proprotionerligt att vidhålla häktningsordern, säger Marianne Ny.

Brittisk polis uppger dock att man kommer att gripa Julian Assange om han lämnar Ecuadors ambassad i London. Detta till följd av en arresteringsorder som utfärdats i Storbritannien år 2012.