Utrikes.

2021-07-26 11:15
Den amerikanska generalen Kenneth McKenzie.  Bild: Andrew Harnik/AP/TT
Den amerikanska generalen Kenneth McKenzie.
Puffetikett
Dagens ETC

Usa lovar fortsatt stöd till Afghanistan

Rekordmånga civila har dött i de intensiva stridigheterna i Afghanistan sedan i maj.   

Utländska trupper håller på att lämna landet och talibanerna har åter vunnit mark genom våldsam offensiv.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

En rapport från FN visar att väpnade konflikter på landsbygden, då talibanerna försökt vinna mark efter att utländska trupper lämnat landet, lett till fler civila döda än på mer än tio år. Om striderna letar sig in i större städer kan det få katastrofala konsekvenser, enligt rapporten.

När utländska trupper började lämna landet 1 maj så gick talibanerna till attack i stor skala. Den väpnade islamistiska gruppen har vunnit stor mark efter att USA beslutat att hämta hem alla sina trupper, efter drygt 20 år i landet.

FN-rapporten visar att under första halvåret i år så har dödssiffran nästan legat på rekordnivå. Men framför allt är utvecklingen sedan början på maj särskilt oroande. De senaste två månaderna har 783 civila dött i striderna och 1609 har skadats.

USA fortsätter bomba     

Men USA kommer under den närmaste tiden fortsätta stödja de afghanska styrkorna i striderna mot talibanerna, enligt Deutsche Welle.

– USA har ökat antalet flyganfall de senaste dagarna för att hjälpa de afghanska trupperna och vi är redo att fortsätta med denna upphöjda nivå av stöd under kommande veckor om talibanerna fortsätter utföra sina attacker, säger general Kenneth McKenzie under en pressträff i Kabul.

McKenzie säger att det under kommande "dagar och veckor" kommer visa sig om den afghanska staten klarar av att försvara landet mot talibanerna. Men generalen vägrar att svara på om USA:s styrkor kommer fortsätta utföra flyganfall – eller hur det amerikanska militära stödet kommer se ut i praktiken – efter det pågående uppdraget tar slut 31 augusti.