Utrikes.

2021-07-26 12:30
Bild: Martina Holmberg / TT
Puffetikett
Dagens ETC

Tobaksjätten vill förbjuda cigaretter 2030

Tobaksjätten Philip Morris vd Jacek Olczak uppmanar den brittiska regeringen att förbjuda cigaretter till 2030 och i stället uppmuntra folket att använda rökfria alternativ.

– Ju tidigare det kan hända, desto bättre.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Alla cigarettmärken, inklusive företagets egna storsäljare Marlboro, Chesterfield och L&M, bör fasas ut och ett flertal länder kan vara redo under det närmaste decenniet. Det säger Philip Morris vd Jacek Olczak till brittiska Sunday Telegraph.

– Philip Morris kan se en värld utan cigaretter. Ju tidigare det kan hända, desto bättre, säger han till tidningen.

Olczak jämför cigaretter med bensinbilar, som inte längre ska få säljas efter 2030, och menar att ett förbud skulle hjälpa förvirrade rökare som tror att alternativen är värre än cigaretterna. Philip Morris vill nu att hälften av företagets omsättning ska komma från icke-rökningsprodukter och märker om sig själva från ett tobaksföretag till ett företag som koncentrerar sig på ”sjukvård och wellness”, skriver The Guardian.

Kallas hycklare

Men Philip Morris utspel faller inte i god jord överallt. Anti-rökningsgrupper anklagar företaget för hyckleri eftersom det nyligen har köpt upp brittiska läkemedelsföretaget Vectra, som gör inhalatorer för astmatiker, för ungefär tolv miljarder kronor.

Det sticker också i mångas ögon att tobaksföretag positionerar sig som en del av lösningen för en ny rökfri värld samtidigt som de fortsätter sälja och marknadsföra cigaretter, skriver The Guardian. På Philip Morris hemsida lyfter företaget hellre sina ”rökfria alternativ” i form av e-cigaretter och produkter som värmer upp, men inte bränner, tobak. Båda innehåller nikotin, men släpper inte ut aska eller rök.

Att Philip Morris säger sig vilja fasa ut cigaretter är inte helt nytt, projektet har enligt företaget pågått sedan 2016, men ett förbud mot cigarettförsäljning är ett nytt grepp.

Rökning tar cirka åtta miljoner liv varje år enligt Världshälsoorganisationen WHO.