Utrikes.

2017-12-06 11:17
Överstelöjtnant Jonny Börjesson vid Nordkoreas brevlåda. Dörren bakom honom går direkt in i Nordkorea medan han går in från Sydkorea.   Bild: Gunnar Wesslén
Överstelöjtnant Jonny Börjesson vid Nordkoreas brevlåda. Dörren bakom honom går direkt in i Nordkorea medan han går in från Sydkorea.

Sydkorea mest hotat

De nordkoreanska interkontinentala missilerna är framför allt ett hot mot USA. Men den sydkoreanska huvudstaden Seoul, en jättestad med cirka 11 miljoner invånare i själva staden och 25 miljoner i regionen, ligger bara knappt sju mil från den nordkoreanska gränsen.

Och dit når raketer på 6 minuter.

De svenska militärer som på FN:s uppdrag bevakar gränsen efter vapenvilan 1953, menar att det skulle ta cirka sex minuter för nordkoreanskt artilleri att nå Seoul med raketer och missiler. Mot artilleri finns det inget skydd, till skillnad från anti-missil programmet Shield som man nu bygger upp i landet, under kraftiga protester från Kina.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Att Sydkorea skulle skaffa egna kärnvapen är en omöjlighet, menar bedömare i landet, trots att det finns politiker som kräver detta. Dels så är en mycket stor majoritet Sydkorea mot kärnvapen och dels skulle USA aldrig stödja en sådan utveckling.

Avspänd stämning

Trots det mycket allvarliga strategiska läget är de flesta i Seoul förvånansvärt avspända. Staden har levt i över 60 år under ett konstant hot från norr och många orkar inte längre tänka på det.

Det är också så att det i Sydkorea i dag finns en stor majoritet som inte önskar någon återförening av de två koreanska staterna. Istället talar man i syd om ”fredlig samexistens”, alltså att låta norr även i fortsättningen vara en kommunistisk stat men verka för avspänning på halvön.

Att besöka den demilitariserade zonen känns också en underlig upplevelse. Det är oerhört lugnt, propaganda högtalarna är avstängda och det enda man hör är fågelkvitter.

Tillsammans med överstelöjtnant Jonny Börjesson, från den svenska militära kontingent på fem personer som övervakar att vapenvilan följs, går jag fram till ett par meter från gränsen och tittar in i ögonen på en nordkoreansk soldat som i paraduniform håller vakt.

Vi går också in i den konferenslokal på själva gränsen som ska användas för att utbyta meddelanden mellan nord och syd så faktiskt sätt är jag inne i Nordkorea. Där finns en brevlåda med en dörr från Nordkorea som gör att de kan hämta och lämna meddelanden.

Meddelanden i megafon

För den som läst serietidningen Fantomen är det samma teknik som överste Weeks i Djungelpatrullen använder när han utbyter meddelande med patrullens kommendant Fantomen. Skillnaden är bara att Nordkorea i protest sedan många år inte längre hämtar meddelandena i brevlådan. Istället ropar man ut dem i megafoner över gränsen mellan de två länderna.

Militära resurser i nord och syd

Sydkorea uppges ha 130 000 soldater i tjänst och ytterligare 130 000 i beredskap, medan Nordkorea har en stående armé på över 1 000 000 soldater.