Utrikes.

2017-04-18 08:02
 • Svenska soldater i arbete efter att ett svenskt Isaf-fordon blivit beskjutet på vägen mellan Sheberghan och Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan. Bild: Mats Nyström
  Svenska soldater i arbete efter att ett svenskt Isaf-fordon blivit beskjutet på vägen mellan Sheberghan och Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan. 
 • En bomb har detonerat utanför en Isaf-bas i Kabul.  Bild: Anja Niedringhau/AP/TT
  En bomb har detonerat utanför en Isaf-bas i Kabul. 
 • Svenska soldater kallar in flygbombningar under en operation i januari 2011. Bild: FS20/Försvarsmakten
  Svenska soldater kallar in flygbombningar under en operation i januari 2011.
 • ”Det finns inga tendenser till förändringar mellan Sverige och Nato”. Det sa försvars­minister Peter Hultqvist (S) när han den 6 mars i år mötte Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Bild: Catherine Bacho/Natodelegationen
  ”Det finns inga tendenser till förändringar mellan Sverige och Nato”. Det sa försvars­minister Peter Hultqvist (S) när han den 6 mars i år mötte Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
 • Regeringens utredare Tone Tingsgård presterade nyligen Afghanistanutredningen för utrikesminister Margot Wallström.  Bild: TT
  Regeringens utredare Tone Tingsgård presterade nyligen Afghanistanutredningen för utrikesminister Margot Wallström.
 • Kistan med den stupade svenska soldaten Kenneth Wallin som avled i en bombattack. Han tillhörde den svenska styrkan i Afghanistan för att stödja den afghanska militären att bringa säkerhet i regionen. Bild: Löjtnant Elina Katajamäki
  Kistan med den stupade svenska soldaten Kenneth Wallin som avled i en bombattack. Han tillhörde den svenska styrkan i Afghanistan för att stödja den afghanska militären att bringa säkerhet i regionen. 
 • En amerikansk drönare över Kandahar i södra Afghanistan.  Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
  En amerikansk drönare över Kandahar i södra Afghanistan.

Sanningen doldes om Sveriges blodiga krig

Sveriges Afghanistan-insats 2002–2014


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


5 svenska soldater dödades:

 • Jesper Lindblom
 • Tomas Bergqvist
 • Johan Palmlöv
 • Gunnar Andersson
 • Kenneth Wallin
 • Joakim Dungel (FN-anställd) 
 • Två lokalanställda tolkar dödades också under insatsen.

31 svenska soldater skadades.

9 000 män och kvinnor tjänstgjorde under insatsen.

27,5 miljarder kostade insatsen, enligt regeringes utredare.

50 svenska soldater finns fortfarande kvar i landet och deltar i Natos utbildnings- och rådgivningsinsats.

Försvarsmakten hävdar att det inte finns några uppgifter om hur många människor, civila och motståndsmän, som dödats av svenska soldater.

COIN

När Afghanistankriget blev allt blodigare ökade Isaf, inklusive de svenska trupperna, användningen av metoder för upprorsbekämpning. Upprorsbekämpningen, Counterinsurgency, förkortat Coin, blev från slutet av 2009 formellt styrande för Isaf, efter beslut vid Natos försvarsministermöte i Bratislava i oktober 2009 då Sverige deltog. 

Den upprorsbekämpande krigstaktiken Coin användes med förödande effekt av USA i Vietnam och av fransmännen i Algeriet. Taktiken utvecklades vidare av genereal Peatreus i Irak. Taktiken har tre beståndsdelar:

1. Rensa. Med överlägsen militär styrka rensa ett område från upprorsrörelsen.

2. Håll. Styrkan stannar kvar och håller området för att förhindra att motståndet återvänder. 

3. Bygg. Det sista steget är bygga upp området och göra utvecklingsinsatser. 

Drönarkriget

Sverige har haft en aktiv roll i utpekandet av vilka mål som skulle bombas av USA:s drönare i Afghanistan, rapporterar New York Times. Personal från svenska Försvarsmakten har med tumme upp eller tumme ner avgjort vilka personer som ska elimineras med flygbombningar. Försvarsmakten förnekar uppgifterna.

Fakta

Afghanistankriget i siffror 2001–2016:

111 442 personer har dödats

116 000 personer har skadats varav 31 419 civila

800 000 ytterligare civila har dött som en konsekvens av kriget. 

Källa: Watson institute, Brown university.

Dödssiffran

Försvaret har sannolikt uppgifter om hur många civila och motståndsmän som dödats av svenska soldater i Afghanistan men siffran är hemligstämplad, tror Wilhelm Agrell. Försvarspersonal som Dagens ETC talat med bekräftar detta.

Kill or capture

Den svenska specialstyrkan Särskilda operationsgruppen, SOG, har genomfört natträder på jakt efter motståndsmän i Afghanistan, så kallade Kill or capture-operationer. Den som gjorde motstånd dödades direkt, ett fåtal tillfångatogs. Hur många eller vilka operationer som involverade svenska soldater vill inte Försvarsmakten uppge.

NATO

Försvarsalliansen North Atlantic Treaty Organisation, Nato, ska gemensamt försvara ett medlemsland om denna anfalls av en yttre fiende. I dag ingår 28 medlemsstater som tillsammans står för 70 procent av världens militära utgifter. Förutom USA och Turkiet är samtliga medlemmar europeiska stater.