ETC på plats.

2017-10-10 10:05
Ett gäng högerextremister deltog i söndagens manifestation mot självständighet. De gjorde hitlerhälsning, skrek ”sieg heil” och uppträdde hotfullt. Bild: Eigil Söderin
Ett gäng högerextremister deltog i söndagens manifestation mot självständighet. De gjorde hitlerhälsning, skrek ”sieg heil” och uppträdde hotfullt.

I dag avgörs Kataloniens framtid

Enkät

Tycker du att Katalonien borde bli självständigt?

Carolina Perez

33 år, ekonom

Jag är från Mallorca men har bott här i 15 år. Katalanerna är inget eget folk, de är spanjorer precis som jag. Därför är jag emot självständighet.

Marc Oliveras

41 år, miljökonsult

Jag vill att Katalonien blir självständigt. Vi är en nation som blev en del av Spanien bara för att vi förlorade ett krig. Nu är vi ockuperade igen när Madrid har skickat hit tiotusentals poliser. Vi måste får rätten att ha en riktigt folkomröstning.

Louis

31 år, datatekniker

Jag har precis ändrat mig och vill ha självständighet. Många av mina vänner har precis som jag bytt sida bara den senaste veckan efter all polisbrutalitet.

Rosa Mata

23 år, sjuksköterska

Katalonien tillhör Spanien och jag vill att det ska fortsätta vara så. Jag tror inte att självständigheten kommer att bli av.

Folkomröstningen

Kataloniens befolkning deltog i en folkomröstning där frågan var: ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?”.

Om en majoritet röstade ja skulle den regionala koalitionen som styra Katalonien utropa självständighet.

Omkring 5,3 miljoner är röstberättigade men bara 2,3 miljoner gick till valurnorna. Det gav alltså ett valdeltagande på 43 procent. Av dem röstade 90 procent ja till självständighet.

Enligt författningsdomstolen i Madrid var omröstningen olaglig. Trots detta förväntas regionpresident Carles Puigdemont ensidigt utropa Kataloniens självständighet idag tisdag.