Utrikes.

2017-04-19 11:00
 • Elisabeth Alm, svenska armén, märker handen på en afghansk kvinna så att hon får medicinsk hjälp från Medical Civil Assistance Program i Balkh-provinsen i Afghanistan i april 2006. Bild: Michael Zuk/US Army
  Elisabeth Alm, svenska armén, märker handen på en afghansk kvinna så att hon får medicinsk hjälp från Medical Civil Assistance Program i Balkh-provinsen i Afghanistan i april 2006. 
 • En av de svenska soldaterna i MOT Juliette övningsskjuter i Afghanistan. ”MOT” står för Military Observation Team. Bild: Youtube
  En av de svenska soldaterna i MOT Juliette övningsskjuter i Afghanistan. ”MOT” står för Military Observation Team. 
 • En av de svenska soldaterna i MOT Juliette i Afghanistan. Bild: Helena Nimbratt
  En av de svenska soldaterna i MOT Juliette i Afghanistan. 
 • En afghansk kvinna i burka passerar ett fordon som brändes upp under en självmordsattack i Kabul i november 2015. Bild: Musadeq Sadeq/AP/TT
  En afghansk kvinna i burka passerar ett fordon som brändes upp under en självmordsattack i Kabul i november 2015.
 • Horia Mosadiq, Amnesty Internationals Afghanistan­expert baserad i Kabul och London.  Bild: Eigil Soderin
  Horia Mosadiq, Amnesty Internationals Afghanistan­expert baserad i Kabul och London. 
 • Två svenska soldater från MOT Juliette interagerar med afghanska kvinnor.  Bild: Andreas Karlsson/Försvarsmakten
  Två svenska soldater från MOT Juliette interagerar med afghanska kvinnor.
 • Talibaner i Heratprovinsen i Afghanistan.  Bild: Allauddin Khan/AP/TT
  Talibaner i Heratprovinsen i Afghanistan.

Hur feministiskt var Sveriges krig i Afghanistan?

Frigörelsen som marknadsföring

Sexismen inom den svenska styrkan har inte undersökts i Afghanistanutredningen som presenterades nyligen. Däremot kunde regeringens utredare Tone Tingsgård visa att det svenska biståndet har bidragit till vissa positiva resultat när det gäller till exempel utbildning och hälsa, kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor. I dag är 35 procent av skolbarnen flickor. Men Försvarsmaktens genusarbete har inte haft någon effekt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi har inte hittat något som på något avgörande sätt visar att kvinnorna fått det bättre där än någon annanstans i landet, säger Tone Tingsgård.

I utredningen kritiseras att genusrådgivarna ofta var icke-afghaner med begränsade kunskaper om landets förhållanden och inte kunde tala de lokala språken.

Den afghanska kvinnans frigörelse var inte målet utan medlet för att marknadsföra det utdragna kriget. Det menar Horia Mosadiq, Amnesty Internationals Afghanistanexpert, baserad i Kabul och London.

– Det vi såg var att kvinnors rättigheter spelade en viktig roll i att marknadsföra den militära insatsen. Men sedan försvann det helt från agendan.

– Militära styrkor skyddar inte kvinnor. De skapar större osäkerhet och fara för kvinnor. Visst har det skett stora framsteg för kvinnors rättigheter men mycket återstår, säger Horia Mosadiq.

Socialdemokraten och exdiplomaten Pierre Schori instämmer i kritiken, och menar i en intervju med Dagens ETC att den svenska insatsen inte syftade till att säkerställa kvinnors rättigheter, utan att det är ”missledande propaganda”.

En av få framgångar med den svenska insatsen är lanseringen av Sverige som en feministisk stormakt inom den militära världen. Ett konkret exempel är inrättandet av Nordic Centre for Gender in Military Operations (NCGM). Det är ett utbildningscentrum i Kungsängen norr om Stockholm som sedan februari 2013 är ansvarigt för genusfrågor inom Nato. Så sent som i maj förra året när de nordiska statsministrarna besökte Barack Obama hyllade presidenten samarbetet med NCGM. 

En kritik mot centret är att bidrar till Sveriges närmande mot Nato, är det bra?

– Jag förstår mig inte på den kritiken. En sak är att man samarbetar om saker som är viktiga och bra för utvecklingen. Det är inte detsamma att man är ute och letar efter medlemskap, säger Tone Tingsgård.

Tror du att Försvarsmakten av PR-skäl framhållit sitt genusarbete för vinna sympati för insatsen?

– Det skulle det kunna vara om det var någon debatt om insatsen. Men det har det ju inte varit.

Läs vidare på nästa sida: Anmäldes aldrig

Fakta

Genderrådgivare: En speciell rådgivare som arbetar med att implementera ett genusperspektiv i militära insatser och organisationer. Kan arbeta både som rådgivare i staber och i internationella insatser.

NCGM: Står för Nordic Center for Gender in Military Operations. Centret är världens första kompetens- och utbildningscenter vad gäller genusperspektiv i militära operationer och ligger i Kungsängen norr om Stockholm. Sedan februari 2013 är centret ansvarigt för att hantera genusfrågor inom Nato.