Utrikes.

2017-04-19 11:00
 • Elisabeth Alm, svenska armén, märker handen på en afghansk kvinna så att hon får medicinsk hjälp från Medical Civil Assistance Program i Balkh-provinsen i Afghanistan i april 2006. Bild: Michael Zuk/US Army
  Elisabeth Alm, svenska armén, märker handen på en afghansk kvinna så att hon får medicinsk hjälp från Medical Civil Assistance Program i Balkh-provinsen i Afghanistan i april 2006. 
 • En av de svenska soldaterna i MOT Juliette övningsskjuter i Afghanistan. ”MOT” står för Military Observation Team. Bild: Youtube
  En av de svenska soldaterna i MOT Juliette övningsskjuter i Afghanistan. ”MOT” står för Military Observation Team. 
 • En av de svenska soldaterna i MOT Juliette i Afghanistan. Bild: Helena Nimbratt
  En av de svenska soldaterna i MOT Juliette i Afghanistan. 
 • En afghansk kvinna i burka passerar ett fordon som brändes upp under en självmordsattack i Kabul i november 2015. Bild: Musadeq Sadeq/AP/TT
  En afghansk kvinna i burka passerar ett fordon som brändes upp under en självmordsattack i Kabul i november 2015.
 • Horia Mosadiq, Amnesty Internationals Afghanistan­expert baserad i Kabul och London.  Bild: Eigil Soderin
  Horia Mosadiq, Amnesty Internationals Afghanistan­expert baserad i Kabul och London. 
 • Två svenska soldater från MOT Juliette interagerar med afghanska kvinnor.  Bild: Andreas Karlsson/Försvarsmakten
  Två svenska soldater från MOT Juliette interagerar med afghanska kvinnor.
 • Talibaner i Heratprovinsen i Afghanistan.  Bild: Allauddin Khan/AP/TT
  Talibaner i Heratprovinsen i Afghanistan.

Hur feministiskt var Sveriges krig i Afghanistan?

Krock med mansidealen

Mitt i denna process befann sig Meena som arbetade med kronjuvelen i genussatsningen. Hon tolkade åt en grupp kvinnliga soldater kallad MOT Juliette, en förkortning för Military Observation Team. Gruppen hårdlanserades i tidningsartiklar och används än i dag som affischnamn i genusfrågor. Men det var inte bara ett PR-projekt. Tillsammans med tolken Meena fick de kontakt med den kvinnliga delen av befolkningen, vilket var bra för underrättelseinhämtningen och stöttade operationerna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Trots de formellt höga jämställdhetsambitionerna var verkligheten ute i fält en helt annan, berättar Agnes som var militärtolk på den svenska militärbasen i norra Afghanistan under 2010. Hon upplevde hur idealen krockade med en mansdominerad verklighet, framför allt innanför basens murar.

– Jag fattar inte varför vissa svenska killar blev talibaner när de åkte till Afghanistan.

En av hennes kvinnliga kollegor fick höra av sin chef att hon ”borde umgås med cheferna på fritiden och inte soldaterna, för annars sprids det rykten och du måste tänka på din heder”.

– Om jag umgicks med någon kille på tu man hand kunde jag vara helt säker på att det skulle spridas rykten om att vi hade legat med varandra.

Agnes upplevelser är långt ifrån unika. Ryktesspridning räknas som trakasserier enligt Försvarsmaktens interna dokument. 36 procent av de kvinnliga officerarna har utsatts för sexuella trakasserier, enligt Försvarshögskolans senaste studie från 2005. 

När Agnes en kväll joggade inne på den svenska militärbasen träffade hon en grupp av tio amerikanska soldater som var på besök. En av dem fällde en kommentar om att hon ”hade väldigt tighta kläder”. Stämningen blev hotfull och en annan i gruppen rådde henne att lämna platsen.

– Jag började backa undan, skrattade och sprang därifrån. I efterhand tänkte jag att de hade kanske våldtagit mig om inte deras plutonchef varit med, säger hon.

Men cheferna gjorde mycket lite för att motverka machokulturen inne på basen. Agnes berättade för sina chefer att hon blivit illa behandlad men intresset var väldigt svalt. Hon var den enda som tog initiativ till att söka kontakt med afghanska kvinnor och det förlöjligades av cheferna.

– Men i slutet av insatsen kom samma chef och undrade om jag hade skrivit någon rapport eftersom vi behövde redovisa att vi ”hade gjort gendergrejer”.

Läs vidare på nästa sida: Frigörelsen som marknadsföring

Fakta

Genderrådgivare: En speciell rådgivare som arbetar med att implementera ett genusperspektiv i militära insatser och organisationer. Kan arbeta både som rådgivare i staber och i internationella insatser.

NCGM: Står för Nordic Center for Gender in Military Operations. Centret är världens första kompetens- och utbildningscenter vad gäller genusperspektiv i militära operationer och ligger i Kungsängen norr om Stockholm. Sedan februari 2013 är centret ansvarigt för att hantera genusfrågor inom Nato.