Miljö.

2021-07-23 18:30
 För några år sedan drabbades korallerna av en omfattande massblekning vid Stora Barriärrevet, enligt Världsnaturfonden WWF.  Bild: Gustav Sjöholm/TT
För några år sedan drabbades korallerna av en omfattande massblekning vid Stora Barriärrevet, enligt Världsnaturfonden WWF.
Puffetikett
Dagens ETC

Världsarvskommittén: Stora barriärrevet är inte i fara

Förra årets rapporterades att Stora barriärrevet förlorat hälften av sina koraller sedan 1995. Men efter ihållande lobbyism från Australiens regering så har Världsarvskommittén gått med på att inte lista stora barriärrevet som ett världsarv ”i fara”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Australien, som är en stor exportör av kol och gas, startade en global kampanj för att förhindra att Stora barriärrevet skulle stämplas som att "vara i fara", enligt Guardian. De fick till en början med sig Saudiarabien och Bahrain, två av de 21 länder som är med och beslutar i Världsarvskommittén.

Kampanjen tycks därefter fortsatt vara framgångsrik. För under fredagens möte så beslutade Världsarvskommittén att inte lista stora barriärrevet som "i fara". Detta trots att Unesco, som Världsarvskommittén är en underkommitté till, lagt fram en vetenskaplig bedömning som föreslog motsatsen.

Unesco kommer nu istället att få i uppdrag att undersöka det 2 300 kilometer långa revet och lämna in en rapport i februari 2022.

Enligt Guardian så ska ett inlämnat dokument från kommittén från tidigare i veckan visat vilka länder som stod bakom Australiens förslag att inte lista korallreven: Etiopien, Mali, Nigeria, Oman, Saint Kitts och Nevis, Ungern, Bosnien och Hercegovina, Spanien och Ryssland.

Australiens miljöminister, Sussan Ley, har inför mötet rapporterats flugit till flera av de länder som valde att rösta emot att lista korallreven.

– Vår oro har alltid varit att Unesco försökt få till en omedelbar listande av "i fara" utan lämpligt samråd, utan att besöka platsen och utan att ta del av all den senaste informationen. Och det är uppenbart att denna process inte bara påverkat Australien utan även andra länder, säger Australiens miljöminister Sussan Ley om omröstningen till Guardian.

Unesco vädjan att lista Stora barriärrevet som "i fara" med anledning av främst klimatkrisen, är den första gången FN-organisationen någonsin gjort något liknande.

En studie som publicerades förra året visade att Stora barriärrevet förlorat hälften av alla sina koraller mellan 1995 och 2017. Rapporten säger rakt ut att det är klimatkrisen som orsakat massdöden.