Miljö.

2021-07-26 10:00
Förskolan Hoppet i Göteborg byggs så fossilfritt som möjligt. Dessutom återanvänds gamla material. Bild: Göteborgs stad
Förskolan Hoppet i Göteborg byggs så fossilfritt som möjligt. Dessutom återanvänds gamla material.
Puffetikett
Dagens ETC

Göteborg fortlöper byggandet av den första fossilfria förskolan

Byggbranschen är en av de största klimatbovarna i Sverige och att förena en hög byggtakt med Sveriges klimatmål är enligt Naturvårdsverket ”en utmaning”.

Men det går att bygga mer hållbart. På Hisingen i Göteborg bygger staden en förskola, och projektet är helt fossilfritt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

I september 2020 togs det första spadtaget till förskolan Hoppet på Backa kyrkogata i Göteborg. Målet är att bygga en förskola som så långt det är möjligt åstadkommits med fossilfria material och metoder – från råvaruuttag till byggarbetsplats och drift.

Martin Andersson på byggfirman RA Bygg är entusiastisk.

– Det är nog det roligaste projekt jag någonsin jobbat i, och jag känner stort engagemang för det. Det gör en stolt när det är så stort intresse för det i branschen. Vi får ständigt förfrågningar om studiebesök och det är inte så vanligt att ha det under byggnationen, men i och med att materialvalen står i fokus och vi testar nya metoder så är intresset stort, säger Martin Andersson i ett pressmeddelande.

En femtedel av utsläppen

Enligt Boverket låg utsläppen från byggprocesser i Sverige på cirka 12 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2017, vilket var en femtedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser det året. Lokalförvaltningen i Göteborg hoppas dock att det som idag ses som banbrytande snart ska vara branschstandard. Staden tittar även på återbruk av möbler till den nya förskolan. Även här går förskolan Hoppet i bräschen. Det finns annars inte mycket erfarenheter kring återbruk av möbler byggda för barn.

– Oavsett om vi kan återbruka möbler eller inte, kommer erfarenheterna och lärdomarna vi fått under resans gång att komma till nytta inom framtida utvecklingsområden, säger Monika Carlsson, utvecklingsledare miljö på förskoleförvaltningen i ett pressmeddelande.

Så ska den svenska byggbranschen bli fossilneutral

Byggbranschen har inom ramen för regeringsinitiativet
”Fossilfritt Sverige” tagit fram en gemensam färdplan för att nå målet om nettonollutsläpp 2045.  Vägen mot klimatneutralitet går via ett antal delmål:

2020–2022: Aktörer i bygg- och anläggningssektorn kartlägger sina utsläpp och sätter klimatmål.

2025: Utsläppen av växthusgaser visar en tydligt minskande trend.

2030: 50 procent minskade utsläpp av växthusgaser, jämfört med 2015.

2040: 75 procent minskade utsläpp av växthusgaser, jämfört med 2015.