Kultur & Nöje.

2017-10-12 15:56
Bild: Tine Poppe

Erika Fatland: ”Jag undviker ­politiker – de bara slingrar sig”

Erika Fatland om...

... reseskildringens bagage, med exploatering och exotisering: Nu är jag socialantropolog, och då får man det inhamrat från dag ett. Jag försöker att beskriva det jag ser. Jag är läsarens ögon och öron, men ingen domare.

... moderniseringen under 1900-talet: Det är ett språng som nästan är ofattbart, för de här länderna gick från att vara nomadiska samhällen utan statsstruktur. Uzbekistan var ett väldigt konservativt samhälle där kvinnorna hade heltäckande kläder och höll sig hemma, och så plötsligt skulle kvinnorna köra traktor.

... Sovjetnostalgi: Jag tror att det finns två huvud­orsaker. Den ena är att under Sovjetunionens sista tio år var det mycket som fungerade. Det var stagnation, men folk hade sociala rättigheter och systemet var förutsägbart. Nu är det är mycket större olikheter mellan människor. Den andra är att det gått snart tre decennier sedan unionens upplösning, så många tänker tillbaka på sin ungdom – och det är klart att livet var bättre när man var ung.

... kazakiska ambassadörens reaktion: Han hade fått delar av boken översatta och sa: ”Erika, du har ju missförstått allt!” Sedan räknade han upp regimtrogna akademiker och gav mig en massa böcker och en flaska vodka.

... om den nya Siden­vägen: Det här är länder som förut var centrala. Under tiden för Sidenvägen gick transporter genom till exempel Uzbekistan. Men efter Djingis Khan blev det här ganska perifera platser när man började ta vattenvägen till Asien i stället. Nu jobbar Kina med att bygga den nya Sidenvägen, och den går bland annat genom Uzbekistan och Kazakstan. Det är spännande.

... om sin bok ”Året utan sommar”, som handlar om Utøya: Jag hade precis innan skrivit om Beslan, så jag hade arbetat väldigt intensivt med terror och dödade barn och sörjande föräldrar. Jag fick en överdos av död och trauma och sorg. Jag tror inte att jag märkte det när jag var mitt uppe i det, men jag märkte det efteråt.

... om sin kommande bok ”Gränsen”: Den har precis blivit färdig. Jag har rest från Nordkorea till Nordnorge genom alla Rysslands grannländer. Frågeställningen är vad det innebär att vara Rysslands granne.

Erika Fatland

34 år.

Bor i Olso, gift med författaren­ Erik ­Fosnes ­Hansen.

Författare och ­socialantropolog. Hon har tidigare skrivit ”Året utan sommar” om terrordådet mot Utøya och ”Ängla­staden” om gisslandramat i Beslan.