Krönika. Katarina Mazetti.

2021-07-24 12:20
Puffetikett
Dagens ETC

Var är 68:orna när samhället behöver dem?

Kom tillbaka, generation 68 – allt är förlåtet! Era förvirrande långa bokstavskombinationer, ert testuggande, ert självgoda besserwisseri, era urspårade aktioner och omotiverade slagsmål med polis framför almar och ambassader, er sekterism och era inbördes stridigheter! 

Kom tillbaka, generation 68 – allt är förlåtet! Era förvirrande långa bokstavskombinationer, ert testuggande, ert självgoda besserwisseri, era urspårade aktioner och omotiverade slagsmål med polis framför almar och ambassader, er sekterism och era inbördes stridigheter! Vi, generation Mespropp, behöver er nu!

Den före detta fria pressen i Sverige har övergått till bara tre ägare – Pravda 1, 2 och 3, alla med samma mål (privatisera rubbet) och slagord (skattepengar tillhör den som listig nog att kapa åt sig dem) – som bit för bit lyckas knuffa ett land som en gång hade jämställdhetsmål så långt högerut att det börjar luta mot återinförandet av statarväsendet! Och detta med hjälp av övervintrande nazistidéer och genom att skylla allting på invandrare.

För 50 år sedan skulle redan högerledarens skumraskförhandlingar om attraktiv stockholmslägenhet tydliggjorts i konkreta aktioner: Överlåtelsen till Ulf Kristerssons av Erstastiftelsens våningar för fattiga, hemlösa och svårt sjuka skulle inte kunnat mörkats av Pravda 1, 2 och 3. Nej, 68:orna skulle ha vallat ihop grupper av de avsedda ägarna med plakat utanför riksdagshuset: ”Var ska vi bo, då?”

Kommunala skolor som läggs ned landet runt för att öka privatskolornas kundkrets och vinster skulle alla ha haft stora arga grupper med föräldrar och lärare som hytte med nävarna på skolgårdarna. Barbara Bergström skulle inte kunnat göra sina miljoner på anonyma riskkapitalister utan hängts ut i mindre smickrande sammanhang i rasande motdemonstrationer och tvingats svara på svavelosande frågor i oberoende medier.

Försäkringskassan skulle ha fått uppbackning av allehanda 68-debattörer som observerade hur företagare snikade åt sig omotiverat coronastöd och gängkriminaliteten i företagsstyrelser och aktieägarsällskap skulle gjort ”Attendostölden 2021” – 120 miljoner i coronastöd som gick rätt ner i bonusfickorna – till årets kriminalfall. Gatorna skulle ha fyllts med arga skattevägrare, sex i bredd, som viftade med fakturor på att få sina pengar tillbaka.

Och på tal om ”gängkriminalitet” hoppas jag att ni läste Eigil Söderins utmärkta redogörelse för de välbärgade och/eller adliga släkter med namn latiniserade av dåtidens präster som ända sedan medeltiden plundrat underlydande. Hur går det till? Jämför med Polen, där de gamla adelssläkterna ofta återfanns i kommunistiska maktpositioner efter världskriget.

Och till den Volvochef som hävdade att bonusmiljonerna behövdes för ”kraftsamling” vill jag hälsa: Se till att en del av bonusmiljonerna kommer min väg så lovar jag att ”kraftsamla” på gator och torg med en ny generation i släptåg! Vi ses!

Katarina Mazetti
Katarina Mazetti 

Skribent och författare som bland annat har skrivit de hyllade böckerna Det är slut mellan Gud och mej och Grabben i graven bredvid.

Skriver krönikor i Dagens ETC en gång i månaden.