Krönika. Stefan Sundström.

2017-04-02 18:18

Trump har rätt om att medierna ljuger

”En rubrik som förr bara platsade i tidningar som En Ding Ding Värld blir den som folk klickar på mest.”

Jag vet inte om jag håller med om att det är farligt för demokratin om folk börjar misstro medierna.

Det är ju en av Trumps käpphästar: Medierna Ljuger.

Och eftersom Trump är ett sånt sällsynt stolpskott till rik och stockdum fascist så går man i reflexmässig försvarsposition.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det är väl bra, framför allt med tanke på vad en amerikansk president kan göra för att inskränka den dyrköpta yttrandefriheten.

Den måste vi försvara.

Men på ett plan är Trump väldigt intelligent; han vet va ”fölk” vill ha. 

Som hans svenska motsvarighet, Bert Karlsson, en gång uttryckte sej.

Dom är för övrigt lika på många sätt.

Jag tror han har en slags intuitiv känsla för det här vardagsgnället, eller den gnälliga och bittra humorn, som frodas i omklädningsrum och vid pissrännor.

Det här frivilligt maktlösa gnället på politiker som skulle vara relevant om det inte var så att i en demokrati så är alla medborgare politiker.

Som har ansvar för situationen.

Man kan också gnälla om att medierna ljuger.

Men det är ju faktiskt sant.

Jag har ingen lust att intill idioti försvara dom stora mediebolagen som nu är under angrepp från Trump och hans supportrar i Sverige.

Det finns en enorm trötthet i samhället.

Trötthet på falskheten hos medierösterna, när man hör att de inte säger rent ut vad dom tänker, man hör att dom har en dold agenda.

Man hör i klangen på rösterna att dom tänker mer på sin egen karriär, eller på att positionera sej, eller helt enkelt på att sälja sej till högstbjudande medieföretag.

Eller kanske att dom vill sälja nåt till en, nåt man inte vill ha.

Och bakom alla dessa röster, där finns ägarnas ängsliga sneglande på vad annonsörerna ska tycka.

Ägarnas upptagenhet av att sälja lyssnare, läsare, klickare och tittare till annonsörerna har lett till en falskhet som kommer av att hela tiden ha fingret i luften över vad dom flesta tycker är mysigt att mediekonsumera.

Det rastlösa zappandet, klickandet, leder till att en rubrik som förr bara platsade i tidningar som En Ding Ding Värld blir den som folk klickar på mest.

Då skapas klickmonster som Donald Trump.

Det är ju inte så att en majoritet av amerikanarna röstade på Donald Trump, det var väl snarare lite över 20 procent. Många fler gav helt enkelt fan i att rösta.

Det finns en stor trötthet.

Föraktet mot både medier och politiker är sorgligt och jävligt gnälligt dessutom. Det är för fan bara att skapa politik och medier själv!

Ingen hindrar en.

Faktiskt.

Men samtidigt förståeligt. Medierna har horat sönder sej själva inför marknadens krav.

Politiker likaså.

Marknadsstyrda medier styr automatiskt mot det dummaste, mest braskande och nyanslösaste. 

Våld säljer, därför klickar folk på rubriker om mord och våldtäkt, därför blir det en jävla massa mord i rapporteringen och därför finns en känsla av ”oj, vad mycket mord det är hela tiden”. I det längre perspektivet är det faktiskt tvärtom, morden minskar. (Oj, vad jag kommer få mothugg nu! Men kolla med Brottsförebyggande Rådet.)

Nu har jag gnällt klart på medierna. Ville bara säga detta, att när Trump säger att media ljuger så har han rätt. Det är klart man inte kan lita på medier.

För min del är saken solklar nu; den nyliberala världsordningen med alla sina tävlingar, sin reklam och sina braskande löpsedlar har skapat ett monster dom inte ville ha: Trump.

Nu måste vi på nåt sätt tillsammans med upprörda yrvakna nyliberaler fimpa honom.

Han är så uppenbart giftig för världen.

Men sen, när det är gjort, tänker i alla fall inte jag bara tänka, jaha ja men nu kan vi fortsätta med omröstningen om vilka som måste lämna Paradise Hotel.

Jag tänker rösta bort själva programledaren.  

Bra: Att Trump utgör en så övertydlig bild av en politiker som sålt sej till oljebolagen så att han kommer att få hela världen emot sej.

Dåligt: Att mänsklighetens överlevnad blir ännu mer osannolik med tanke på all kol och olja USA hinner få upp ur marken innan Trump lägger näsan i vädret.

Stefan Sundström
Stefan Sundström 

Är musiker. En fredag i månaden skriver han krönikor i Dagens ETC.