Krönika. Maria Sveland.

2017-09-17 16:30

Det är synd om (den vite heterosexuelle) mannen

Trots att världen enligt Fredrik Lindström är full av bitterfittor som utövar sitt tolkningsföreträde så tycks det ändå finnas någon slags gudomlig rättvisa eftersom Fredrik Lindström fått en helt egen enmansshow där han kan mansplaina loss.

Det finns en utbredd föreställning bland antifeminister att det är kvinnorna som innehar den egentliga makten. Visserligen visar statistiken att män sitter på den ekonomiska, politiska, sociala makten (löneskillnader, representation, höga toppositioner). Men det finns en annan, dold, maktordning som handlar om hemmen och familjen, menar antifeministerna. Där har de lite eller inget att säga till om.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Senast i raden att sälla sig till denna förvirrade maktanalys är komikern och språkhistorikern Fredrik Lindström.
I en intervju i SR:s P1 morgon (14/9) försöker han förklara:

”Om en kvinna i en relation är missnöjd med sitt sexliv så förväntas han (mannen) göra något åt det, då ska han gå på kurs eller läsa en bok eller lära sig lite mer om erogena zoner men om mannen är missnöjd med sitt sexliv med en kvinna så är han ett svin. En mansgris som har för höga krav, förstår du?

– Vad bygger du detta på?

Olika erfarenheter och iakttagelser. Det är ju inte vetenskapligt naturligtvis i det här fallet ... Jag tycker att jag träffar så otroligt många kvinnor som är bittra, alltså bitterfitteproblematiken, typ att ’Jag är gift med ett stort barn, jag är så besviken på min man’ och så vidare och jag träffar väldigt sällan män som är besvikna på sina kvinnor och tycker att de är barnsliga eller hopplösa.”

Det är synd om (den vite, heterosexuelle) mannen. Allt han gör blir fel och allt kvinnorna gör är att klaga och vara missnöjda (bitterfittaproblematiken), medan snubbarna däremot bara gör så gott de kan.

Det verkar inte ha slagit Fredrik Lindström att det kanske finns en anledning till att kvinnor är mer missnöjda i sina relationer med män än männen.

Om han lyft ögonen och spanat en liten bit utanför sina högst privata erfarenheter och iakttagelser hade han lätt kunnat få tag i någon av alla de vetenskapliga rapporter som visar sambandet mellan kvinnors psykiska ohälsa och arbetsfördelningen i hemmet.

En googling bort finns ett hav av undersökningar som på olika sätt belägger det faktum att kvinnor i heterosexuella relationer mår psykiskt sämre än ogifta eller ensamstående kvinnor.

För männen däremot är förhållandet det motsatta: gifta, sammanboende män mår betydligt bättre än ogifta ensamstående män. Äktenskapet/sambolivet gynnar män och missgynnar kvinnor.

Med tanke på den verkligheten blir det en aning provocerande att göra frågan om kvinnors ofrivilliga hushållsarbete till en maktfråga. Att på allvar hävda att det finns ”en dold maktreglering” eftersom kvinnor enligt Fredrik Lindström har ”tolkningsföreträde över de så kallade mjuka frågorna”.

Lika provocerande blir hans resonemang om sexualiteten, där han återigen lyckas få det till att det är synd om männen eftersom kvinnorna är så missnöjda med sitt sexliv.

Återigen: en snabb googling och Fredrik Lindström hade kunnat få kunskap om att 20 procent av alla kvinnor sällan eller aldrig får orgasm med en man (med sig själva eller andra kvinnor är den siffran obefintlig).
För att inte tala om mäns sexuella våld mot kvinnor som är en av vår tids största hälsoproblem, världen över.

Åh nej, det är trots allt fortfarande (de vita, heterosexuella) männen det är synd om. Så himla jobbigt att bli utsatt för bitterfittornas missnöje och gnäll. Trist på något sätt.

Så långt har det gott att man (han) tvingas ljuga om till exempel sin porrkonsumtion eftersom kvinnorna annars skulle bli så upprörda. Men hey, fortsätter Fredrik Lindström i radiointervjun, ”man kan faktiskt ha ett fantastiskt sexliv och ändå vara intresserade av andra pornografiska saker”.

Men trots att världen enligt Fredrik Lindström är full av bitterfittor som utövar sitt tolkningsföreträde så tycks det ändå finnas någon slags gudomlig rättvisa eftersom Fredrik Lindström fått en helt egen enmansshow där han kan mansplaina loss om allt som faller honom in utan att ha någon som helst kunskap eller fakta om området.

Det räcker så gott och väl med hans egna privata erfarenheter och iakttagelser. Det är hans rättighet, hans eget medborgerliga tolkningsföreträde.

Maria Sveland
Maria Sveland 

Är journalist, debattör och författare. Skriver krönikor för Dagens ETC.