Kommentar.

2017-03-18 10:15

Vi måste prata om alternativen till kapitalism

Ungefär fyra gånger per år framöver kommer vi att ägna merparten av nyhetsmagasinet ETC åt ett aktuellt ämne för att verkligen tränga ned på djupet. Det blir ett tillfälle att vrida och vända på de lite större frågorna, som lätt hamnar under radarn i den vanliga nyhetsrapporteringen. Den här veckan tar vi tag i frågan om vart kapitalismen är på väg och vilka nya krafter som kan utmana den.

Att ämnet är extra aktuellt just nu har flera orsaker. Dels har det under de senaste åren skett en förskjutning inom nationalekonomin, där allt fler börjat ifrågasätta gamla goda sanningar om hur ekonomin egentligen fungerar. Inte minst bankernas roll, som utan hårda regleringar visat sig livsfarliga.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den kapitalistiska ekonomins sjukdomstecken blir också allt svårare att bortförklara. Förödande kriser, som 2008, för vanligt folk vill säga, medan den rikaste promillen blivit så snuskigt rik att ingen vettig människa kan tycka att allt är som det ska. Hela det politiska landskapet skakar på grund av instabiliteten.

Därutöver kommer nu en fantastisk teknikutveckling som har potential att demokratisera ekonomin och ta makten från kapitalägarna. När du blir din egen energiproducent och kan tanka ner all världens ritningar till din 3D-skrivare kommer kapitalismen att stå inför sin hittills största utmaning.

Kapitalismen har ömsat skinn förut, och det kommer inte att ske automatiskt, men i de allt djupare sprickorna i fasaden måste vi börja prata om alternativen.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.