Inrikes.

2017-05-19 11:00
Smältande permafrost i Alaska. ” Permafrost är ett väldigt bra ställe att bevara bakterier och virus på”, säger säger evolutionärbiologen Jean-Michel Claverie till BBC. Bild: C.Ciancibelli/ National Park Service/cc0
Smältande permafrost i Alaska. ” Permafrost är ett väldigt bra ställe att bevara bakterier och virus på”, säger säger evolutionärbiologen Jean-Michel Claverie till BBC.

Urgamla virus kan vakna till liv när isarna smälter

I takt med att isarna smälter frigörs också bakterier och virus som legat inkapslade i isen i tusentals år. Ett dödsfall i Sibirien uppmärksammade forskarna på fenomenet, och nu befarar de att det inte var sista gången vi ser något liknande.

En 12-årig pojke i Sibirien dog och ett 20-tal personer insjuknade i ett utbrott av mjältbrand förra året. Nu misstänker forskarna att förklaringen till det oväntade smittoutbrottet har med klimatförändringarna att göra, skriver BBC i en artikel på sin klimatsajt Earth. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En död ren som i 75 år legat nedfrusen i permafrosten på den sibiriska tundran ska ha burit på mjältbrandssmittan. När klimatförändringarna i efterhand smält isen frigjordes viruset och smittade jord och vatten som i sin tur spred mjältbranden till djur och människor. Mer än 2 000 renar smittades också i utbrottet som föranleddes av en ovanligt intensiv värmebölja. 

Smittkoppor kan återvända

Smältande isar är ett problem i alla polartrakter och Arktiska rådet släppte nyligen en rapport som visar att hela Arktis kan vara isfritt om bara 20 år. Forskarna varnar nu för att många gamla smittor kan släppas lös i och med de galopperande klimatförändringarna. 

– Permafrost är ett väldigt bra ställe att bevara bakterier och virus på, eftersom det är kallt, fritt från syre och mörkt, säger evolutionärbiologen Jean-Michel Claverie på Aix-Marseilleuniversitetet i Paris, till BBC Earth. 

Han varnar för att flera av de virus som tidigare orsakat epidemier, och som frusits ner, nu kan släppas fria igen. Spanska sjukan, smittkoppor och böldpest är sjukdomar som alla finns på begravningsplatser i Sibirien, och en del av kropparna ligger begravda strax under det översta lager av permafrost.

Alla virus överlever inte

Även på Antarktis går issmältningen fort. Nyligen upptäcktes att en spricka på en av isytorna vuxit kraftigt bara sedan årsskiftet, och snart kan ett isblock stort som både Gotland och Öland slitas loss. De bakomliggande glaciärerna kan då orsaka en havsnivåhöjning på en decimeter.

Lyckligtvis är det inte alla sorters virus och bakterier som kan överleva lika länge som mjältbranden. 

Och även om vissa andra smittor kan bevaras ännu längre – forskare har hittat två virus som bevarats i 30 000 år – så är det inte säkert att alla smittar människor.

Gruvdrift påverkar också

Det är inte bara klimatförändringar som riskerar att avtäcka gamla smittor, även utvinning av naturresurser i de arktiska områdena kan utgöra ett hot. När fler områden blir isfria så kan man borra på nya ställen där hittils orörda frusna jordlager påverkas. 

– De gamla lagren kan exponeras av utgrävningar för gruvor och borrningar, och det kan leda till katastrofala följder, säger Jean-Michel Claverie till BBC Earth.