Inrikes.

2017-10-11 06:40
Anders Forslund, biträdande chef på IFAU. Bild: Ingvar Karmhed/SvD/SCANPIX
Anders Forslund, biträdande chef på IFAU.

”Sänkt a-kassa påverkar inte arbetslösheten”

Allianspartierna är eniga om att sänka taket i a-kassan. Det framkommer efter att alla partier nu presenterat sina skuggbudgetar.

Men nivåerna är redan så låga att det förmodligen inte skulle få någon effekt på arbetslösheten, menar Anders Forslund, biträdande chef på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Efter att samtliga partier nu presenterat sina skuggbudgetar framkommer det att allianspartierna är eniga om en sänkning av taket i a-kassan.

En sänkning som blir kännbar för den enskilde – men som troligtvis inte får någon större effekt på arbetslösheten. Anders Forslund, biträdande chef på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, förklarar varför:


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Nivåerna ligger redan i utgångsläget ganska lågt. Kanske skulle det få en viss effekt, men förmodligen inte någon jättestor.

Han menar att detta är en uppenbar slutsats, inte minst utifrån en jämförelse med en typisk ingångslön.

– Gapet är redan väldigt stort och sannolikt är det andra saker som gör att folk inte är i arbete än att ersättningsnivåerna är för höga, säger han.

Låg still i 13 år

När regeringen höjde maxbeloppet för två år sedan låg taket i a-kassan på 680 kronor de första 100 dagarna. Då hade taket legat still i 13 år. I årets höstbudget annonserades ingen höjning från regeringens sida. Vänsterpartiet vill däremot se en höjning till 1 050 kronor de första 100 dagarna.

Sverigedemokraterna går ännu längre och föreslår en modell där den arbetssökande som mest kan få 1 200 kronor per dag i 100 dagar, och därefter 800 kronor.

SD är alltså i den frågan det parti som lagt sig närmast de fackliga kraven, som från LO:s håll ligger på 1 263 kronor de första 100 dagarna.

Hundralapp skiljer

De förändringar som allianspartierna vill se skiljer sig åt med någon hundralapp. Moderaterna och Liberalerna vill sänka maxbeloppet från nuvarande nivå om 910 kronor till 760 kronor om dagen de första 100 dagarna, därefter 680 kronor. Kristdemokraterna vill också sänka nivån till 760 kronor per dag – men förlänger perioden med högre ersättning till 300 dagar. Centerpartiets föreslår ett tak på 800 kronor de första 100 dagarna.

Under alliansregeringen Reinfeldt gjordes en nedtrappning av ersättningssystemet som innebär att den arbetssökande idag får högst 80 procent av sin tidigare inkomst de första 200 dagarna upp till maxbeloppet. Därefter högst 70 procent.

Eftersom taket legat så lågt har det varit helt irrelevant för de flesta arbetslösa, menar Anders Forslund:

– I jämförelse med tidigare lön har det legat runt 50 procent. Idag när taket är något högre har det förbättrats lite, men fortfarande når man inte de där nivåerna, säger Anders Forslund.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

A-kassan

Dagens a-kassa innebär att den arbetssökande kan få högst 910 kronor per dag i inkomstrelaterad ersättning under de första 100 ersättningsdagarna. Därefter är taket 750 kronor per dag.

Nivån regleras efter den tidigare genomsnittliga inkomsten under de tolv månaderna innan personen blev arbetslös. Under de första 200 ersättningsdagarna får ersättningen vara som högst 80 procent, därefter högst 70 procent.

För att få inkomstrelaterad ersättning krävs att personen varit medlem i en a-kassa i minst tolv månader. För den som inte varit medlem i en a-kassa erbjuds ett grundbelopp om högst 365 kronor per dag.

Källa: Arbetsförmedlingen