Inrikes.

2017-05-19 13:00
Bild: Henrik Montgomery/TT

Nytt vårdprogram ska stärka skyddet mot livmoderhalscancer

Förbättringen av screeningprogrammet innebär den största förändringen för verksamheten sedan starten på 1960-talet.

Humant papillomvirus, HPV, är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige och i övriga världen. Viruset är så vanligt att de flesta vuxna någon gång har haft HPV. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men det är bara om det finns HPV av så kallad högrisktyp som cellförändringar kan utvecklas, och även om de flesta infektioner läker ut och aldrig resulterar i någon cancer, är långvariga infektioner en betydande riskfaktor. 

Analyseras för virus

I och med implementeringen av ett nytt vårdprogram ska landstingen därför fortsättningsvis låta alla kvinnor som fyllt 30 år få sina provresultat analyserade för i första hand HPV, och inte bara för cellförändringar.

– Syftet är egentligen inte att hitta bärare av viruset, utan att hitta de som inte gör sig av med infektionen, något som är helt avgörande för att utveckla cellförändringar, säger Björn Strander, gynekolog och ordförande i den nationella arbetsgruppen för förebyggande av livmoderhalscancer. 

Provtagningen kommer att genomföras precis som tidigare, men om provet innehåller HPV flaggas patienten och om infektionen inte försvunnit vid nästa provtillfälle hänvisas kvinnan till en gynekolog för utredning

Förbättringen av screeningprogrammet innebär den största förändringen för verksamheten sedan starten på 1960-talet och antalet nyinsjuknande i livmoderhalscancer beräknas sänkas med 10-20 procent.