Inrikes.

2017-08-11 09:00
Nordisk Ungdoms talesperson Fredrik Hagberg håller tal i Tallinn tillsammans med Ruuben Kaalep från Estlands konservativa folkparti, 2015. Bild: Erik Johansen /NTB scanpix/TT & DJ Sturm
Nordisk Ungdoms talesperson Fredrik Hagberg håller tal i Tallinn tillsammans med Ruuben Kaalep från Estlands konservativa folkparti, 2015.

Nordisk ungdoms mål – att radikalisera SD-väljare

Den högerextrema gruppen Nordisk ungdom, NU, har på kort tid utfört två uppmärksammade aktioner i Stockholm, mot Pride-paraden och flyktingmanifestationen på Mynttorget.
Men vilka är Nordisk ungdom, och vad är deras mål? Dagens ETC har pratat med två experter på högerextremism som båda menar att aktionerna går helt i linje med gruppens strategi.

De senaste veckorna har den högerextrema gruppen Nordisk ungdom utfört flera aktioner med inslag av våld och hot. Gruppen försökte blockera Pride-paraden och gick också till attack mot deltagare i tåget, skanderade homofobiska slagord och var hotfulla.

Nordisk ungdom har också angripit manifestationer för ensamkommande flyktingar två gånger i år, den senaste på Mynttorget i Stockholm under tisdagen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Nordisk ungdom är inte lika kända som Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och är en betydligt mindre grupp sett till antal medlemmar, runt 20 personer är aktiva. De kan eller vill inte arrangera stora demonstrationer utan sysslar mer med aktioner för att väcka uppmärksamhet.

Europeisk inspiration

Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo som granskar vitmakt-miljön, menar att aktionerna som den på Mynttorget är typiska för Nordisk ungdom.

De hämtar mycket inspiration från andra europeiska rörelser, framför allt från Frankrike och Italien. Gruppen kan etiketteras med det som inom forskningen brukar kallas för nyfascism, menar han.

– De inspireras när det gäller tankegodset, men också tillvägagångssättet att genomföra sådana här strategiska provokationer. Inom vitmakt-miljön har det gjorts liknelser med Greenpeace –  bara till strategin – och deras metoder att genomföra spektakulära aktioner för att väcka stor uppmärksamhet, säger Jonathan Leman.

Ledarna för NU har uttalat sig positivt om våldsamma aktioner, ofta mot flyktingar eller förespråkare av aborträttigheter. Gruppen har också varit mycket aktiv på internet och legat bakom en hel del material som har fått spridning i nätrörelsen runt Sverigedemokraterna, menar Jonathan Leman. 

– De ligger bakom flera propagandasidor på nätet, bland annat en numera nedsläckt sida som producerade bilder och ”memes”. Det var grovt rasistiska, antisemitiska och våldsförhärligande bilder som sen spreds i myllret av SD-vänliga Facebookgrupper, säger han.

Koppling till SD

NU till hör den identitära rörelsen, men kopplingen till SD finns nära till hands, även om den aldrig är ömsesidig. Ledande företrädare för Sverigedomkraterna har tagit avstånd, men Nordisk ungdom har som uttalat mål att radikalisera SD:s väljarbas och driva partiet i en hårdare identitär och konservativ riktning. Och på gräsrotsnivå är mottagligheten för NU:s propaganda större.

– NU har beskrivit sig själva som en slags kritisk vän till Sverigedemokraterna. De kritiserar ofta SD:s ledning, men försöker ändå haka på partiet och tala till och radikalisera deras anhängare, säger Jonathan Leman.

Anna-Lena Lodenius, författare och expert på högerextremism, menar att efter att Svenskarnas parti och partiet Nationaldemokraterna lades ner så är det politiska landskapet på högerkanten svårare att definiera.

Det finns en grupp människor som politiskt ligger mellan SD och Nordiska motståndsrörelsen som har ett gemensamt mål.

– Det handlar om att man vill vrida samhället i en viss riktning, få upp vissa frågor på agendan och föra in samtalet på vissa frågor. Nordisk ungdom är väldigt bra på att dokumentera sina aktioner och bra på att visa upp vad de gör, säger hon.

”Tycker SD sålt sig”

Många av individerna är aktiva i flera nätverk, men har kanske inte en klar tillhörighet ideologiskt.

– Det kan handla om personer som beställer böcker och går på demonstrationer, men som inte är aktiva i något parti eller organisation. Gemensamt är att många tycker att SD sålt ut sig. Nordisk ungdom befinner sig i det här spektrat, säger hon.

Att döma av den senaste tidens aktioner så verkar det som att Nordisk ungdom, eller några individer inom gruppen, använder mer våld än tidigare, menar Anna-Lena Lodenius.

– De har tidigare inte varit särskilt våldsamma. Men under aktionen på Pride så kan vi se att de gör utfall, det kan vara ett tecken på att de har blivit våldsammare, säger hon.

– Eftersom de inte är maskerade så antar jag att polisen har ett bra utredningsläge, så det lär komma fram exakt vad som hände på Mynttorget.

Det här är Nordisk ungdom

Bildades 2010 som ett fristående ungdomsförbund till Nationaldemokraterna

Har mellan 15 och 30 aktiva medlemmar, inriktade på aktioner och propaganda

Ideologiskt tillhör de den identitära rörelsen, eller nyfascismen, de tror på den skandinaviska identiteten och vill avskaffa flerpartisystemet eftersom det ”splittrar folket”.

Abortmotstånd och homofobi har blivit viktigare för gruppen de senaste åren.

Gruppen är våldsbejakande och har öppet stöttat våldsamma aktioner, men medlemmarna är inte lika våldsamma som exempelvis NMR.

Inspireras av franska nyfascistiska ”Nya högern” och har kontakter med ukrainska fascister. Har tagit ställning mot den pro-ryska rörelsen i Europa.

Källa: Expo