Inrikes.

2017-08-11 16:00
  • Bild: Annika Berglund/Johan Selin
  • Organisationen Nattskiftet kommer under helgen att finnas på plats på festivalen Way Out West för att prata med artister, besökare och andra arrangörer. Bild: Annika Berglund
    Organisationen Nattskiftet kommer under helgen att finnas på plats på festivalen Way Out West för att prata med artister, besökare och andra arrangörer.

Nattskiftet vill göra Way Out West tryggare

Nu pågår Way Out West i ­Göteborg och Nattskiftet är där för att skapa en tryggare miljö i nöjeslivet.

”Vi behöver börja agera som och se våra medmänniskor runt omkring oss”, säger Lisen Andréasson Florman, grundare av Nattskiftet.

Nattskiftet är en ideell organisation som med sin fysiska närvaro vill öka tryggheten och försvåra övergrepp på uteställen och festivaler. Tänk som Föräldrar på stan, fast för 2010-talets klubbkids.

I helgen är organisationen på plats på Way Out West för att prata om trygghet med artister, besökare och andra arrangörer. De kommer även att hålla tal under festivalen.

Samarbetar med festivaler

Nattskiftet har inget officiellt samarbete med Way Out West, dock med andra festivaler runt om i Sverige. Lisen Andréasson Florman säger att de är mycket uppskattade.

– Besökarna älskar oss och vi älskar dem! När vi går in i ett samarbete är vi väldigt uppskattade och det finns alltid en vilja att förändra, påverka och få till ett så bra samarbete som möjligt, säger Lisen Andréasson Florman.

Har tre år på nacken

Nattskiftet är en organisation som grundades av Lisen Andréasson Florman 2014. Idén kom till efter en rad händelser, bland annat blev Lisen Andréasson Florman våldtagen på väg hem från en klubb. Tillsammans med Jakob Grandin, som driver klubben Trädgården i Stockholm, bestämde hon sig för att göra något åt saken.

– Vi ville skapa en tryggare nöjesmiljö. Jakob ville ta ett ansvar som näringsidkare för sina besökare och för mig var det väldigt personligt, säger hon.

”Vi behöver bli fler”

En av de festivaler de besökt ­under sommaren är Bråvalla, som har haft många anmälningar om sexuella övergrepp.

Lisen Andréasson Florman berättar att det är så många festivaler som har hört av sig att de ibland behövt tacka nej för att de har för lite resurser.

– Vi behöver bli flera Nattkompisar och behöver mera stöd av kommuner och andra instanser, säger hon.

Lisen Andréasson Florman tycker sig se en skillnad i hur festivalerna arbetar med säkerheten i år jämfört med i fjol. Hon säger att festivalerna pratar mer om trygghet och inte bara säkerhet. Hon tycker att det är bra att man gör skillnad på dessa begrepp.

– Det handlar om att det kom upp till ytan, medvetenheten ökade och trygghet diskuterades på ett helt annat sätt än tidigare. Våld och sexuellt våld inom nöjesliv och på festivaler är fortfarande tabu, tyvärr. Jag tror inte det handlar om att våldet har ökat, utan om att anmälningar har ökat, säger hon.

”Ta natten tillbaka”

Lisen Andréasson Florman tror att de kan tillföra en expertis inom trygghetsarbete och trygghet genom närvaro av Natt­kompisar på festivaler och skulle gärna ha ett samarbete med Way Out West.

– Vi skulle vara peppade på ett samarbete med Way Out West. Vi tror på samverkan och att vi är starka tillsammans. Så kan vi ta natten tillbaka, säger hon.