Inrikes.

2017-05-19 12:00
  • I tisdags talade den kvinnliga besättningen på båten Zaytouna-Oliva i Riksdagshuset om sina erfarenheter av att försöka bryta den israeliska blockaden av Gazaremsan, som nu har pågått i tio år.  Bild: Joakim Medin
    I tisdags talade den kvinnliga besättningen på båten Zaytouna-Oliva i Riksdagshuset om sina erfarenheter av att försöka bryta den israeliska blockaden av Gazaremsan, som nu har pågått i tio år.

Kvinnobåten till Gaza: ”Vi fortsätter kämpa”

Sedan nio år tillbaka har internationella aktivister skickat båtar för att bryta den israeliska blockaden av Gazaremsan. Det senaste försöket var en båt med enbart kvinnor, för att sätta särskilt fokus på de palestinska kvinnornas situation.

Hur fortsätter man väcka opinion kring en konflikt som pågått i decennier, och som ännu inte har någon lösning inom räckhåll? Det är en fråga som solidaritetsaktivister för palestiniernas sak sannolikt många gånger ställt sig själva. 2017 har den israeliska statens blockad av den palestinska Gazaremsan pågått i tio år. Det internationella samfundet har ofta kritiserat, men inte lyckats häva blockaden.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Sedan 2008 har aktivister själva försökt bryta blockaden genom att anlända sjövägen till Gaza. Svenska Ship to Gaza och internationella Freedom Flotilla Coalition har skramlat pengar och skickat flera båtar, som nästan varje gång stoppats av den israeliska armén och fått sina besättningar gripna och deporterade. Samma sak hände senast i oktober i fjol med båten Zaytouna-Oliva – men den gången fanns enbart kvinnor ombord. I tisdags talade besättningen under en seminariedag i Riksdagshuset.

– Vi har skickat båtar i åratal och jag tror många människor kände att det behövdes något nytt. Idén med en kvinnobåt för att fokusera på kvinnofrågor i Gaza gav eko i hela världen, säger Ann Wright, en amerikansk fredsaktivist och före detta överste, som ingick i besättningen. 

Kvinnors situation extra svår

FN-organ och hjälporganisationer rapporterar med jämna mellanrum hur blockaden försvårar livet för de nära två miljoner palestinierna i Gaza. Men situationen för kvinnor är alltid extra svår i konfliktområden. Gazas kvinnor måste både ta hand om barnen, som traumatiserats av krigen i området, och försöka sköta hushållen. Arbetslösheten är mycket utbredd och många kvinnor lider av att inte kunna behandlas för vanliga sjukdomar. Det islamistiska Hamas grepp om Gaza har dessutom kringskurit kvinnors friheter ytterligare.

– Det kändes viktigt att uppmärksamma särskilt de palestinska kvinnornas svåra situation. Jag har hela tiden känt att jag inte kunnat bli fri förrän människorna i Gaza är fria, säger Jeannette Escanilla, ordförande i Ship to Gaza, som också ingick i besättningen.

På senare år har den israeliska ockupationspolitiken allt mer jämförts med hur svarta behandlades i Sydafrika, under apartheidtiden. Doktoranden Leigh-Ann Naidoo från Kapstaden, som också var med ombord på Zaytouna-Oliva, sa att Gazas situation särskilt påminner om hur de svartas ghetton – townships – hade poliskontrollerade in- och utgångar. Ghettona kunde även de enkelt sättas under blockad. 

”Kameror på bröstet”

Precis som det i flera år var kontroversiellt i väst att stödja den sydafrikanska motståndsrörelsen ANC i kampen mot apartheid, kan det också vara fortsatt kontroversiellt att uttrycka stark solidaritet med palestinierna. Eftersom regeringen i Israel liksom andra makthavare blir allt skickligare på att producera sina egna medieversioner för att få ett ökat stöd, blir det allt viktigare för aktivister att föra ut sina berättelser, menar Leigh-Ann Naidoo.

– När de israeliska militärbåtarna åkte upp till oss hade en soldat i uppdrag att bara filma, en annan i uppdrag att fota. Alla soldater hade go-prokameror på bröstet. I slutändan redigerade någon det där materialet, så att Israel kan visa sin egen vinkel. 

Trots ännu en stoppad resa tänker aktivisterna fortsätta försöka bryta blockaden. 

– Sommaren 2018 skickar vi nya båtar mot Gaza, vi tänker inte sluta kämpa, säger Jeannette Escanilla.

Gazaremsan

Israel ockuperade den palestinska Västbanken och Gazaremsan 1967. År 2005 evakuerade Israel sina bosättare från Gaza och annonserade ett slut på ockupationen, men införde tillsammans med Egypten i stället en blockadspolitik, som förvärrades efter att islamistiska Hamas tagit kontroll över Gaza. Blockaden har lett till stora svårigheter för Gazas palestinier att resa över gränserna, liksom begränsat tillgången till högre utbildning, medicinsk vård, rent vatten, många livsmedel och byggnadsmaterial, för att reparera de många byggnader som förstörts i flygbombningar. Områdets grundvatten förstörs också, av avloppsutsläpp och otillräckliga reningsfaciliteter. En FN-konferens för handel och utveckling varnade år 2015 att Gaza skulle vara obeboeligt år 2020. 

Över 60 procent av Gazas kvinnor uppskattas vara arbetslösa, och många är beroende av internationellt bistånd för att överleva. Kvinnorna har stora svårigheter att få tillgång till särskild sjukvård och läkemedel. Gazas politiska styre har också stegvis skurit ner kvinnornas rättigheter och friheter.