Inrikes.

2017-05-19 14:00
 • Kontrapunkt i Malmö har arbetat för socialt utsatta medborgare, oavsett var de kommer ifrån, med soppkök, sovplatser till flyktingar, hemlösa och EU-migranter. Nu kan aktivismen bli ett avslutat kapitel. ”Självklart är det tungt”, säger talesperson. Bild: Björn Lindgren/TT
  Kontrapunkt i Malmö har arbetat för socialt utsatta medborgare, oavsett var de kommer ifrån, med soppkök, sovplatser till flyktingar, hemlösa och EU-migranter. Nu kan aktivismen bli ett avslutat kapitel. ”Självklart är det tungt”, säger talesperson.
 • En grupp flyktingar som tillbringat natten på gatan utanför Migrationsverkets kontor i Malmö.  Bild: Stig-Åke Jönsson/TT
  En grupp flyktingar som tillbringat natten på gatan utanför Migrationsverkets kontor i Malmö. 
 • Boende och demonstranter i migrantlägret i Sorgenfri när lägret skulle tömmas. 	 Bild: Drago Prvulovic/TT
  Boende och demonstranter i migrantlägret i Sorgenfri när lägret skulle tömmas. 
 • Kontrapunkt erbjöd ett härbärge för hemlösa, men som de tvingades att stänga. 	 Bild: Emil Langvad/TT
  Kontrapunkt erbjöd ett härbärge för hemlösa, men som de tvingades att stänga. 

Kontrapunkt kan tvingas lägga ner: ”Självklart är det tungt”

I nio år har Kontrapunkt i Malmö arbetat för socialt utsatta medborgare, oavsett var de kommer ifrån. De har anordnat soppkök, sovplatser till flyktingar, hemlösa och EU-migranter och kämpat mot Malmö kommuns stängning av romlägret på Sorgenfri. Men nu kan aktivismen bli ett avslutat kapitel.

”Självklart är det tungt”, säger talespersonen Johanna Nilsson.

Kontrapunkt har blivit hårt ansatta genom årens lopp. Kommunen har hotat med vite för deras härbärge, miljöförvaltningen satte in kommunjurister mot Sorgenfrilägret och polisen har jagat iväg dem när de demonstrerat utanför kommunhuset. Men det som till slut möjligtvis blir dödsstöten för verksamheten är ett bråk med hyresvärden Kwame Moore som äger de fyra lokaler där Kontrapunkt hyr in sig, i närheten av Norra Grängesbergsgatan strax utanför centrala Malmö. Åsikterna går dock isär kring vad som har hänt, men sprickan parterna emellan tycks ha börjat vid en gatufest som Kwame Moore var med och tog initiativ till förra året.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi blev inbjudna att vara med men det var i ett läge då vi höll på att återhämta oss från allt arbete som varit med flyktingmottagandet. Sedan såg vi att festen var styrd på ett sätt som vi upplevde som toppstyrt och vi skickade ut ett nyhetsbrev där vi uttryckte vår oro.

– Det fick reaktioner direkt, vi fick ett meddelande som sa att nu var samarbetet slut. Han kunde inte ha en hyresgäst som motverkade honom. Man fick säga vad man tyckte, men inte i hans lokaler, säger Johanna Nilsson.

Anonym anmälan

I mars i år kom det in ett anonymt telefonsamtal till Stadsbyggnadskontoret om att Kontrapunkt bedrivit verksamheter som de inte har bygglov för i sina lokaler. Anmälaren berättar att det sover så många som 100 personer i lokalerna varje natt, att det har varit bråkigt och att de serverar mat mellan klockan 17 till 20. 

Stadsbyggnadskontoret gjorde en tillsyn och beslutade att bygglov måste införskaffas innan Kontrapunkt får fortsätta sin verksamhet – och det har de inte råd med, enligt Johanna Nilsson. Mellan raderna i ett pressmeddelande som Kontrapunkt skickade ut om deras stängning antyds det att Kwame Moore skulle ha något med den anonyma anmälan att göra.

– Det är jättesvårt att spekulera över vem som ligger bakom. Det är någon som har insikt i vår verksamhet. Det står ju klart att det är ytterligare ett verktyg han kan använda för att nå sitt mål att få bort oss från lokalen, säger Johanna Nilsson. 

Kwame Moore har avböjt en intervju, men ger ”off the record” en bild som inte överensstämmer med vad Kontrapunkt hävdar. Att han skulle ha något med anmälan att göra förnekar han bestämt, men mer än så vill han inte medverka i artikeln.

Största hotet

Kontrapunkt har under sina år som aktiva fått stort medialt genomslag över hela landet. Johanna Nilsson tror att det beror på att de har kommit att representera en undergroundkultur i Malmö men också för att de fyller en viktig samhällsfunktion.

– Det visar att det vi gör behövs. Det behövs mötesplatser och människor som kämpar för en mer demokratisk och inkluderande stad. Stora delar av politiken har professionaliserats och föreningslivet motverkas på många sätt. Och där någonstans fyller vi kanske ett behov som många människor har.

Hon låter trött. Kanske har den här motgången varit det som fått bägaren att till sist rinna över. 

– Vi har varit i de här lokalerna i nio år, vi har lagt ner väldigt mycket tid och arbete för att skapa en fast plats här, jag vet inte vad vi ska säga. Självklart känns det tungt. Vi har hundratals, kanske tusentals, människor som har lagt sitt liv och sin själ i att bygga upp de här lokalerna.

Är det här Kontrapunkts största motgång hittills?

– Ja, det är det. Det är ett hot mot hela verksamheten.

Avslutar all verksamhet

Tvisten med Kwame Moore innebär att Kontrapunkt har slutat med all social verksamhet med asylrådgivning, folkkök, freeshop och gratis matmarknad samt ställer in planerade kulturarrangemang, möten och all övrig föreningsverksamhet i lokalerna. 

Kommunalrådet Carina Nilsson (S) menar att det är för tidigt att säga vilka konsekvenser detta får för utsatta i Malmö. Enligt henne har Kontrapunkt inte varit så öppna med den verksamhet de bedriver:

– Det går inte att säga vad det innebär att de stänger ner, för vi har inte haft någon större insikt i deras verksamhet. Det är ingen verksamhet vi har stöttat eller haft insyn i, säger hon.

Hur har din relation till Kontrapunkt varit genom åren?

– Jag har främst haft kontakt med dem i samband med att vi stängde lägret i Sorgenfri hösten 2015 och jag vet att de tog emot många flyktingar som varit i Malmö i transit. Jag antar att det är där deras frånvaro kommer att märkas, kommunen har ju inte – och ska enligt socialtjänstlagen inte ha – några insatser för EU-migranter.

Johanna Nilsson beklagar att beslutet att stänga ner verksamheten drabbar de mest utsatta i Malmö, men lovar i samma andetag att fortsätta kämpa, både för Kontrapunkt och det hon tror på.

– Vi är inte bara lokalerna, vi är en rörelse. Även om det är tungt just nu är jag fullt övertygad om att vi kommer att ta oss vidare. På ett eller annat sätt.

Kamper som Kontrapunkt har drivit 

Flyktingmottagandet 

Under hösten 2015 kom det väldigt många flyktingar till Malmö och Kontrapunkt var en av de organisationer som drog störst lass när myndigheter inte klarade av att placera alla människor som behövde tak över huvudet. 

Romlägret på Sorgenfri 

Sommaren 2014 börjar EU-migranter, i huvudsak tiggande romer, bygga upp ett läger på en ödetomt i Malmö i stadsdelen Sorgenfri. 1,5 år senare beslutar kommunen att riva lägret och aktivister från Kontrapunkt är några av de som engagerar sig starkast i frågan för att bevara lägret. Den 3 november 2015 jämnas lägret med marken och de 200 människor som bodde där får söka täcke för natten någon annanstans. 

Nattöppet för hemlösa 

Efter att lägret på Sorgenfri revs startade Kontrapunkt ett härbärge för hemlösa. Totalt erbjöds 68 bäddar, men i mars 2016 fick de stänga, efter att kommunen hotat med vite om 500 000 kronor eftersom det fanns allvarliga brister i brandskyddet.