Intervju.

2017-08-11 15:15
 • Al Gore tror på mänsklig kontakt som klimat­utbildning. Bild: Nathan Denette/AP/TT
  Al Gore tror på mänsklig kontakt som klimat­utbildning.
 • Till vänster: Superstormen Sandy lämnade stor förödelse bakom sig när den drog fram i december 2012. Huset på Raritan Bay i Union Beach, New Jersey, USA slets mitt itu och visar tydligt stormens kraft. Bild: Wayne Parry/AP/TT
  Till vänster: Superstormen Sandy lämnade stor förödelse bakom sig när den drog fram i december 2012. Huset på Raritan Bay i Union Beach, New Jersey, USA slets mitt itu och visar tydligt stormens kraft.
 • Den här bilden från februari 2017 visar sprickan sedan ett stort isberg brutit sig loss från shelfisen, den del av glaciärisen som pressats ut som en flytande hylla över havet. Isberget tros väga så mycket som tusen miljarder ton. Bild: British Antarctic Survey/AP/TT
  Den här bilden från februari 2017 visar sprickan sedan ett stort isberg brutit sig loss från shelfisen, den del av glaciärisen som pressats ut som en flytande hylla över havet. Isberget tros väga så mycket som tusen miljarder ton.
 • Demonstranter går längs sjätte avenyn i New York. Demonstrationer för en hårdare klimatpolitik har under namnet People’s climate march pågått på flera olika platser i världen ett antal gånger sedan september 2014. Bild: Jason DeCrow/AP/TT
  Demonstranter går längs sjätte avenyn i New York. Demonstrationer för en hårdare klimatpolitik har under namnet People’s climate march pågått på flera olika platser i världen ett antal gånger sedan september 2014.

”Demokratin har hackats”

Uppföljaren till Al Gores något oväntade succédokumentär ”En obekväm sanning” kommer till Sverige i höst. Under de senaste tio åren har Gore rest runt och föreläst om klimatförändringar. I dag säger han sig se en demokrati som har hackats av kapitalet.
”För att kunna lösa klimatkrisen måste vi först lösa regeringskrisen. Storkapitalet har så mycket inflytande nu.”

I danssalongen vid en konferensanläggning i Denver, Colorado, har 972 personer från 42 olika länder samlats för att tala om klimatförändringar. Det är mars 2017.

Sex veckor har gått sedan Donald Trumps installation och om åtta veckor ska han meddela världen sitt beslut att USA drar sig ur klimatavtalet från Paris.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det här är den första mörka tiden i det nya Amerika, men trots det är deltagarna vid konferens­anläggningen uppsluppna. De har alla betalat med sina egna pengar för att komma till Denver.

De har tagit ledigt från jobbet. Och de är här, tillsammans med sin läromästare, Al Gore. För Al Gore är för klimatvetenskapen... ja, vad Donald Trump är för klimatförnekelsen.

Det har gått tio år sedan skälet till detta, dokumentären ”En obekväm sanning”, hade premiär på biograferna. Det var ett osannolikt projekt på nästan alla plan: en film om vad som då i stort sett var en icke-fråga, i huvud­rollen en man som främst var känd för att han inte vann det amerikanska presidentvalet år 2000. Filmens bultande hjärta och narrativa motor var en powerpointpresentation.

Han berättar för deltagarna vad han tänkte när filmmakarna tog kontakt med honom.

– De måste vara galna. En film av ett bildspel, presenterat av Al Gore. Låter inte det som en succéfilm?

Men den blev en succé. Åtminstone för att vara en dokumentär. Det utförliga ansamlandet av fakta och siffror chockade verkligen publiken.

Och det är ett mått på den genomslagskraft filmen hade, och fortsätter att ha, att Gore står här och talar inför en hänryckt publik som, under tre dagar, lär sig att bli ”klimat­verklighets­ledare”.

Krisen går att lösa

Det är anledningen till att vi alla är här – hans stiftelse, Climate Reality Project, ett initiativ som uppstod ur filmen, erbjuder intensiv­utbildning i att tala om klimatförändringar och bekämpa klimatförnekelse – och tonen kan beskrivas som ”aktivistiskt optimistisk”.

Den här krisen går att lösa, får vi höra. Trump är bara ytterligare ett aber, ytterligare ett hinder att ta sig förbi. Och vi kommer att ta oss förbi det.

Bara någon gång då och då letar sig en strimma av hopplöshet ut i rummet. Ni måste vara positiva, säger en man som heter David Ellenberger till publiken. Men han erkänner att ibland ”finns det inte tillräckligt mycket Prozac för att ta sig igenom dagen”.

Det är nästan en lättnad att höra någon erkänna det. För innan det var ”FAKE NEWS!!!” och den ”UNDERMÅLIGA New York Times!”, twittrade Trump om den ”GLOBALA UPPVÄRMNINGSBLUFFEN!” och ”skitsnack om GLOBAL UPPVÄRMNING!”
Kriget mot mainstreammedia må få rubriker för närvarande, men kriget mot klimatvetenskapen har förts i åratal.

Och det är det som är en av de mest fascinerande aspekterna av Gores nya film, ”En obekväm uppföljare”. För om USA hade en undertitel just nu så skulle den kunna vara densamma, och Gore har i över ett decennium gått i frontlinjen i kampen för att övervinna falska fakta och falska narrativ, finansierade av bolagsintressen och politiskt motiverade miljardärer.

Filmen går igenom en massa fakta – att 14 av de 15 varmaste åren som någonsin registrerats har inträffat sedan 2001 är bara ett av dem.
Och det tillhörande bildmaterialet är bibliskt, skrämmande: tornados, översvämningar, ”regnbomber”, exploderande glaciärer. Vi ser vägar falla ned i floder och fiskar som simmar genom Miamis gator.

”Angrepp mot förnuftet”

Kvällsnyheterna, säger Gore, har blivit ”en naturvandring genom Uppenbarelseboken”. Men vad hans arbete har visat och fortsätter att visa är att bevis inte räcker. Filmen öppnar med klipp från Fox News som förlöjligar den globala uppvärmningen.

De senaste veckorna har New York Times börjat skriva att Trumpadministrationen för ett ”krig mot vetenskapen”. Ett fullständigt angrepp mot evidensbaserad vetenskap som löper parallellt med hans attacker på evidensbaserad rapportering.

Och Gore befinner sig i något av en unik position att förstå detta. Något som blir tydligt under våra samtal är hur sammanflätat han tror att allt är – klimatförnekelse, storkapitalets intressen, ”mörka pengar”, miljardärer som politiska finansiärer, Trumps uppgång och det han kallar (han har skrivit en bok om det) ”angreppet mot förnuftet”.

De är alla bitar i samma pussel; ett pussel som Gore arbetat med i åratal, för det har visat sig att klimatförnekelsen var kanariefågeln i kolgruvan.

– För att kunna lösa klimatkrisen måste vi först lösa regeringskrisen. Storkapitalet har så mycket inflytande nu.

Sedan säger han något som är lika dramatiskt som mångfacetterat:

– Vår demokrati har hackats.

Det är något jag hör honom upprepa – för publiken i danssalongen, i ett rum backstage, några veckor senare i London, och slutligen på telefon i juli.

Vad exakt menar du med det?

– Jag menar att de som har tillgång till stora summor pengar och verklig makt har kunnat underminera allt förnuft och alla fakta i kollektivt beslutsfattande. Koch-bröderna är klimatförnekelsens största finansiärer. Och ­ExxonMobil påstår att de har slutat, men det har de verkligen inte. De har gett en kvarts miljard dollar i donationer till klimatförnekelse­grupper. Det är tydligt att de försöker förstöra vår förmåga att bemöta det här existentiella hotet.

Aktiva i Storbritannien

En av Trumps första åtgärder efter sin installation var att plocka bort alla omnämnanden av klimatförändringar från federala hemsidor.

Mer förbisett är att en av Theresa Mays första åtgärder som premiärminister – inom 24 timmar efter att hon tillträtt ämbetet – var att avskaffa departementet för energi och klimatförändringar.

Därefter fortsatte donationerna från olje- och gasbolagen att rulla in till det konservativa partiet. Och något som blir alltmer uppenbart är att samma tankesmedjor som verkar i USA också är verksamma i Storbritannien.

Klimatförnekelsen fungerar som ett brohuvud: den förenar högern och erbjuder en inträdesväg för andra läror inom alt right-tron. Det är detta maktnätverk som Gore har varit tvungen att försöka förstå för att kunna hitta ett sätt att bekämpa det.

– I Tennessee har vi ett talesätt: ”Om du ser en sköldpadda ovanpå en stängselstolpe så kan du vara ganska säker att den inte hamnade där av sig själv.” Och när vi ser klimatförnekelse på de här nivåerna så kan vi vara ganska säkra på att den inte bara spred sig själv. De stora koldioxidutsläpparna har spenderat mellan en och två miljarder dollar på att sprida falska tvivel. Känner du till boken ”Merchants of Doubt”? Den dokumenterar hur tobaksindustrin misskrediterade samstämmigheten kring rökning och cancer genom att skapa tvivel, och visar hur det är kopplat till klimatförnekelserörelsen. De har ofta anlitat samma PR-byråer och några av tankesmedjorna är desamma. Faktum är att en del av de som arbetar med klimatförnekelse faktiskt fortfarande ifrågasätter kopplingen mellan rökning och lungcancer.

Parisförhandlingar centrala i filmen

Den stora förändringen mellan vårt första samtal i Denver i mars och vårt sista, på telefon i juli, är nyheten som Gore desperat hoppats inte skulle komma: Trumps besked den 1 juni att USA drar sig ur Parisavtalet.

Förhandlingarna i Paris är centrala i den nya filmen, dess känslomässiga kärna, och i mars uttryckte Gore fortfarande försiktig optimism i slutet.

Så vad hände?

– Jag hade fel, säger han på telefon från Australien, där han är för att marknadsföra filmen.

– Baserat på vad han sagt till mig så trodde jag helt klart att chansen var större att han skulle välja att stanna kvar. Men jag hade fel. Jag var rädd att andra länder som hade varit tveksamma skulle följa efter honom, men jag är överlycklig över att reaktionen varit den helt motsatta. De andra 19 medlemmarna i G20 har upprepat att Parisavtalet är oåterkalleligt. Och guvernörer och borgmästare över hela USA har sagt att de fortfarande är med och faktum är att det bara kommer att få oss att intensifiera våra åtaganden.

Filmen blev tvungen att klippas om, slutet ändrades, handsken är kastad. Vad var det som fick Trump att ändra sig?

– Jag tror att Steve Bannon och hans gäng satte hård press på Trump och övertygade honom om att han behövde ge sina basväljare detta.

Högern äger ämnet

Det är intressant, för Bannon, Trumps chefsstrateg, är också ideologen bakom Trumps angrepp på media. Och Bannons syn på nyhets- och informationsutrymmet, och ansträngningarna att manipulera detta via Breitbart News och Cambridge Analytica, båda finansierade av en annan viktig klimatförnekare, Robert Mercer, är kärnan i Trumps agenda.

Något som blir tydligt när man googlar på ”klimatförändringar” är hur effektivt högern äger ämnet. Sökträffarna på YouTube domineras av videor om klimatförnekelse.

Det här är inga nyheter för Gore. Han har flera förbindelser på hög nivå med Silicon Valley. Han sitter i Apples styrelse och brukade vara rådgivare för Google.

– Vi är fullt medvetna om problemet, säger han med vad som låter som resignerad underdrift.

Gore har kämpat mot klimatförnekelsen i över ett årtionde och i vissa avseenden har problemet bara förvärrats och fördjupats.

– Å andra sidan så är två tredjedelar av det amerikanska folket övertygade om att det är en extremt allvarlig kris och att vi måste ta itu med den, säger han.

– Och det finns en fysiklag att varje handling producerar en jämbördig och motsatt reaktion. Och jag tror verkligen att det finns en reaktion mot Trumps/Brexits/alt right-rörelsens populistiska auktoritarism runt om i världen. Folk som tog den liberala demokratin mer eller mindre för given vaknar nu upp med en känsla att den bara kan försvaras av folket själva.

Och det är i detta, hans tro på sociala framsteg mot alla odds, som han följer medborgarrättsrörelsens exempel. I den version av filmen jag såg jämfördes klimatrörelsen med de andra stora sociala rörelser som till slut vann: slaveriets avskaffande, kvinnlig rösträtt, medborgerliga rättigheter. Han medger dock att det som sker just nu är djupgående och oroande.

– Informationssystemet befinner sig i en så kaotisk övergång och människor överöses med så mycket brus att det ger Trump och hans krafter en öppning att föra krig mot fakta och förnuft.

Pågår, vilket en del menar, ett informationskrig?

– Absolut. Det råder inga tvivel om det, säger han.

Stor del av Gores liv

Vad vi inte ser mycket av i filmen är mannen Al Gore. 2010 skilde han sig från Tipper, hans fru i 40 år och mamma till hans två vuxna döttrar, och det blir tydligt hur stor del av hans liv kampen upptar.

Nästa gång jag pratar med honom är han i London för ett styrelsemöte med sitt hållbarhetsfokuserade investeringsbolag, Generation Investment Management, och jag ber honom berätta om sina senaste resor.

– För två veckor sedan hade jag tre nattflyg på fem dagar. Jag har varit i Sverige, Nederländerna, Sharjah, sedan var det San Francisco, New York, Los Angeles. Var mer? frågar han sin assistent.

– Vegas. Vi var på CinemaCon, säger hon.

– Vegas, där var vi. Och sedan i Nashville, på min gård.

Jag gissar att den här mängden resande hänger samman med släppet av filmen, men icke.

– Jag har rest på den här nivån under de senaste tio åren och ännu längre.

Han tvekar inför att använda ordet ”mission”, säger han, men använder det sedan ändå.

– När man känner ett slags mening som verkar rättfärdiga att man ger allt man har så blir det lättare att kliva upp på morgonen.

Han berättar dock lite om sina föräldrar. Han beskriver sin far, Al Gore senior, som växte upp fattig och sedan blev advokat och politiker, som ”en hjälte för mig”.

Och det var på familjens gård i Carthage, Tennessee, som han höll sin första Climate Reality-utbildning: en informell sammankomst med 50 personer som har utvecklats till det evenemang jag bevittnade i Denver.

Det finns ingen demografisk ”typ”, jag delade bord med en disparat grupp – däribland en konsult för rymdindustrin, en fransk advokat och en amerikansk kock. Och de verkade inte ha nästan något alls gemensamt utöver sin passion för att göra något åt klimatförändringarna.

– Jag odlar så jag ser vad som händer med mina egna ögon. Man kan inte ignorera det, sade kocken Susan Kutner till mig.

Svaret finns inte på nätet

I ljuset av Trumps fixering vid fake news är det fascinerande att bevittna. Gore har kämpat mot vilseledande information i över ett årtionde. Sitt utbildningsprogram har han utvecklat stick i stäv mot rådande ideologi.

Svaret finns inte på nätet. Sociala medier kommer inte att rädda oss. Vi kommer inte att kunna klicka bort klimatförändringarna. Det svar han erbjuder är lågteknologiskt, gammalmodigt, mänskligt.

Han tar sig tid att prata med människor direkt, på tu man hand, med förhoppningen att de kommer att prata med andra människor – som kommer att prata med andra människor.

Kursen leds av Gore. Han står på scenen nästan hela tiden under tre intensiva dagar. Och kärnan i den är fortfarande bildspelet. En av hans medhjälpare berättar för mig att Gore var uppe till klockan två natten innan.

– Han är besatt av sina bilder. Han har 30 000 och han byter ut dem hela tiden.

I filmen får vi se honom oavbrutet sälja in kampen. Han ringer världsledare, samlar ihop solenergientreprenörer, utbildar aktivister. Att höra information från ”folk man känner” är kärnan i hans strategi.

– Vi behöver människor som ser oss i ögonen och säger: ”Lyssna på vad jag har hört, det här behöver du få veta”. Det fungerar. Jag har sett det fungera. Och det här är bara början. Vi har 12 000 utbildade ledare nu.

Hur många människor tror du att det har påverkat?

– Miljoner. Ärligt talat, miljoner. Och en inte obetydlig procentandel av dem har gått vidare och blivit ministrar i sina länders regeringar eller tagit ledarskapsroller inom internationella organisationer. De har haft en mycket stor påverkan. Christiana Figueres (FN:s klimatchef), som ledde klimatmötet i Paris, deltog i den andra utbildningsträffen jag höll i Tennessee. Och just nu är folk väldigt taggade.

Oljebolagen främsta syndarna

Al Gore fick Nobels fredspris 2007 (han delade det med FN:s klimatpanel IPCC) för sina ansträngningar för att bekämpa klimatförändringarna, men i vissa avseenden känns det som att han just kommit igång.

Först nu börjar resten av världen ta till sig den upplysningskamp som är kärnan i det – en avgörande strid för att försvara fakta och förnuft mot människor och krafter för vilka det är en sanning som är för obekväm att tillåta.

För Gore är de amerikanska oljebolagen de främsta syndarna, men det börjar nu uppdagas att Ryssland också har spelat en roll genom att sprida budskap kring klimatförändringar, precis som de gjorde kring andra frågor som är centrala i Trumps agenda.

Vi kommer in på Gores besök i Ryssland under det tidiga 1990-talet, då han träffade Putin för första gången.

Vad tänkte du om honom?

– Jag kunde inte föreställa mig honom som Rysslands framtida president. Vid något tillfälle deltog jag i ett informationsmöte som sändes i tv över hela Ryssland och Putin var den som ansvarade för att alla kablarna var kopplade på rätt sätt.

Hur ser du på utredningarna om Rysslands inblandning i det amerikanska valet?

– Jag tror att utredningen av Trumpkampanjens maskopi med ryssarna och de ekonomiska påtryckningsmedel som Putin har över Trump kommer att fortskrida i sin egen takt utanför nyhetscykeln och att den mycket väl kan ge resultat.

Det är också värt att påpeka att när någon gav stulen information om George W Bushs debattresearch till Gores kampanj, överlämnade han den till FBI.

Bara början

Sedan överraskar han mig genom att hänvisa till en intervju jag gjort med Arron Banks, affärsmannen från Bristol som finansierade den förre Ukip-ledaren Nigel Farages Brexitkampanj. Han har läst på om kopplingarna mellan Brexit och Trump, och om Banks och Farages stöd till Putin och Ryssland.

– Han sade till dig att ”Ryssland behöver en stark man”, eller hur? Och man hör det i USA och jag tycker inte att det är rättvist mot ryssarna. Jag tror verkligen på den representativa demokratins överlägsenhet, där det finns ett sunt ekosystem som kännetecknas av yttrandefrihet och välinformerade medborgare. Jag är emot att man förtalar länder och säger att de inte är kapabla att styra sig själva.

Brexit, Trump, klimatförändringar, oljeproducenter, mörka pengar, ryskt inflytande, ett fullständigt angrepp mot fakta, bevis, journalistik, vetenskap, allt hänger ihop.

Fråga Al Gore. Du kanske hellre vill se ”Wonder Woman” i sommar, men för att förstå den nya verklighet vi nu lever i borde du verkligen se ”En obekväm uppföljare”. För hur skrämmande de än är så är tyfoner och exploderande ­glaciärer i vissa avseenden bara början.

Texten har tidigare publicerats i The Guardian.

Al Gore

Ålder: 69

Bor: Nashville, Tennessee, USA

Tidigare: Var USA:s vicepresident mellan 1993 och 2001. Har vunnit Nobels fredspris. Gjorde stor succé med dokumentären ”En obekväm sanning” 2006.

Aktuell: Med uppföljaren till ”En obekväm sanning”, ”En obekväm uppföljare”, som kommer till Sverige i november.