Inrikes.

2017-05-18 11:00
Awad Hersi. (arkiv) Bild: Mariela Quintana Melin
Awad Hersi. (arkiv)

Awad Hersi är tillbaka i politiken – går till Fi

I höstas tvingades Awad Hersi att lämna Miljöpartiet efter att ha anklagats för maktmissbruk. Nu har han valts in som styrelseledamot för Feministiskt initiativ i Stockholm.

Awad Hersi fick under hösten hård kritik såväl externt som inom Miljöpartiet. Detta efter att han anklagats för att ha missbrukat sin makt som ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Enligt anklagelserna ska han bland annat ha utövat påtryckningar mot tjänstemän och lagt sig i enskilda beslutsärenden. Till följd av den interna kritiken och uppmärksamheten i medier valde Awad Hersi i oktober att lämna alla sina politiska uppdrag, och i mars lämnade han MP. I samband med det riktade han stark kritik mot partiet och menade att han blivit utsatt för strukturell rasism.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Ser sig som rentvådd

En extern utredning visade senare att Awad Hersis kontakter med tjänstemännen i stadsdelsnämnden inte hade inneburit att några beslut ändrats. Efter det sa han själv att han såg sig som rentvådd från anklagelserna om maktmissbruk, som han utsatts för.

Under lördagen valdes Lisa Palm till ny ordförande för Feministiskt initiativ i Stockholm och Awad Hersi valdes in i partiets partistyrelse.

Till Dagens Nyheter säger Lisa Palm att hon tror att Awad Hersi kan bli en stor tillgång för partiet och öka Fi:s väljarstöd i Stockholms förorter.

– Jag tycker det är roligt att Awad Hersi, som har en sådan stor politisk erfarenhet, kommer med i Fi. Att han bor i Järva-området och har ett kontaktnät där kommer vara en stor tillgång för att få ut vår politik i det området som vi tidigare inte har haft så stort stöd i, säger hon.

Den tidigare tunga kritiken mot Awad Hersi är Lisa Palm inte bekymrad över.

– Den oberoende utredningen som gjordes av stadsdelsnämnden slog fast att han inte på något sätt varit skyldig till något brott eller att han har gått över gränsen som ordförande. Jag litar på den oberoende utredningen, säger hon.

Awad Hersi

Dåvarande miljöpartisten Awad Hersi lämnade sitt uppdrag som ordförande för Spånga-Tensta stadsdelsnämnd i november, efter att han anklagats för maktmissbruk.

I december visade dock den oberoende utredningen att han inte begått några övertramp i sin roll som ordförande.

I lördags valdes Arwan Hersi in som styrelseledamot i Fi.